Helyi közélet

2024.04.24. 15:30

Fókuszban a közbiztonság Makón – Fotók

A szerdai makói testületi ülés egyik legfontosabb témája a város közbiztonsága volt. Döntés született a civil szervezetek és az egyházak támogatásáról, illetve a városi kitüntetések odaítéléséről.

Szabó Imre

Még dél sem volt, amikor a testület ülése véget ért a városházán. Fotó: Szabó Imre

– A jogsértések száma a városban évek óta nagyjából hasonló – mondta el a képviselő-testület előtt Balogh-Szabó Imre makói rendőrkapitány. Beszámolójából kiderült: ennek tavalyi száma 283, és az is, hogy 10 elkövető közül 8 rendőrkézre kerül. Rablás mindössze 1 volt, lopás 39. Aggasztó viszont, hogy egyre több a közlekedési baleset. Ebből 42-t jegyeztek fel, 51 sérüléssel. A fő ok az ittas vezetés – 71 sofőr ellen indult eljárás emiatt.

Döntés született a helyi alapítványok, civil szervezetek, illetve egyházak önkormányzati támogatásáról is. Előbbiekről elhangzott, összesen 49 jelentkezett a felhívásra, ezért a szétosztható keretet 34,7 millióra emelték az eredeti 30 millióról. A listából kiderül, a legnagyobb támogatást az M-Foci Nkft. kapta, ez 3,3 millió, a legkisebb összeg pedig 100 ezer forintos – ilyet több jelentkező is kapott. Támogatás nélkül egyedül a Makói Civil Szervezetek Szövetsége maradt. Ami pedig az egyházakat illeti, a tíz támogatott közül 8 kapott 1 milliót, félmilliót csak a Hetednapi Adventista és a Baptista Egyház.

Arról is szerdán határozott a testület, hogy kik kapjanak idén városi kitüntetéseket. E szerint Makó Városáért Emlékplakettel tüntetik ki Baranyi Jenőné szociális munkást, Kozák István és Kozák Istvánné testnevelő tanárokat és edzőket. Emlékérmet adományoznak Börcsök Ernő rendőr törzszászlósnak Makó Város Biztonságáért, Bertus-Barcza Csabánénak, a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola igazgatójának Makó Város Nevelésügyéért, Bíró Anita zenepedagógusnak Makó Város Közművelődéséért, Zuberecz Adrienn szociális munkásnak Makó Város Szociális Gondoskodásáért, Kovács Gábor sportolónak Makó Város Sportjáért, Brakszatórisz András Attiláné kormánytisztviselőnek Makó Város Közszolgálatáért, valamint Ember József gyógyszerésznek Makó Város Egészségügyéért kategóriában.

A kitüntetéseket az idei városnapon, május 9-én adják át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában